dimecres, 5 de juny del 2013

OIX



 
 
Oix és un nucli de població del municipi de Montagut i Oix situat al marge esquerre de la riera d'Oix, a 413 m d'alçada. Havia estat independent fins l'any 1972, que va ser annexat al municipi de Montagut. L'any 2009 tenia 102 habitants, amb un alt percentatge de població disseminada.




Alguns edificis d'interès del poble són l'església parroquial de Sant Llorenç, citada ja el 937 però molt modificada des d'aleshores; el castell d'Oix, construït el s XV per la família Barutell, senyors de la baronia de Bestracà; i, finalment, el pont romà

 
 


 L'antic municipi d'Oix, que s'estenia per les altes valls de la riera de Llierca comprenia els llocs i antigues parròquies de Sant Miquel de Peraa, Sant Miquel d'Hortmoierr, Mitjàà, Monars (citat el 1064, el temple té un absis preromànic), Santa Bàrbara de Pruneres (amb un santuari ja esmentat el 1328), Talaixà (del 872, sufragània de la parròquia d'Oix el 1614), Riu, els santuaris de les Agulles i d'Escales i l'antic monestir de Sant Aniol d’Aguja.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 comentaris:

  1. Miquel,
    A Oix viu una bona amiga, és més, la seva casa surt en una de les fotografies. Va ser aquí, i gràcies a la seva gestió, o per primera vegada vaig veure l'altre costat del decorat d'un sostre de mig munt. La part de l'església entre el sostre i la teulada. No té res a veure amb les pedres polides i ben tallades de la banda de sota.
    Una proposta de visita interessant, tal com és marca de la casa.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me’n alegro de fer-te recordar bons amics, ha de ser força interessant poder veure la part interior i la forma de construcció
      Una abraçada

      Elimina